Dieta małego piłkarza.
A teraz kilka głównych zasad odżywiania piłkarza:
- pij dużo wody,
- zróżnicowane posiłki i różne źródła składników to podstawa,
- rozbij posiłki na 4-5 mniejszych a nie najadaj się do syta powiedzmy w 3 posiłkach które często zamiast dodać ci energii po prostu cię rozleniwiają, wieksza ilość posiłków polepszy przemianę materii,
- jedz dużo surowych warzyw i owoców: szczególnie banany,
- im mniej przetworzone jedzenie tym lepiej tak wiec zachowajmy kolejność:
surowe >> gotowane >> grilowane >> smażone,
- unikaj pustych kalorii – słodycze, CHIPSY!!!, coca-cola,
- ostatni posiłek jedz około 3 godzin przed meczem (rozgrzewką przd meczem)/treningiem – pół godziny przed meczem zjedz banana,
- nie jedz tuż przed snem, żołądek chce iść spać, nie męcz go wtedy, zachowaj 3 godzinną głodówkę przed snem.
Człowiek jak wiadomo nie jest maszyną, wsłuchaj się we własny organizm, znajdź złoty środek (posiłek przed meczem). Pamiętaj, tłuszcz jest ciężkostrawny, „leży” na żołądku i przeszkadza w grze. Na meczu czy treningu musisz skupić się tylko na grze, każdy choćby drobny dyskomfort, może cię przekreślić, na cały mecz.
Przykładowa dieta piłkarza:
posiłek musli z mlekiem + jabłko,
posiłek jogurt + pieczywo pełnoziarniste,
ryż + pierś z kurczaka gotowana + sałatka wielowarzywna z oliwą z oliwek.
Trening:
twarożek z pieczywem pełnoziarnistym + banan,
sałatka z tuńczyka + pieczywo pełnoziarniste.